نفقه زن شاغل در قانون ایران | نفقه زن خانه دار و زن شاغل
نفقه زنان شاغل
نفقه زن
یکی از مسائل مالی مهم که در عقد نکاح وجود دارد، مسئله نفقه است. طبق ماده ۱۱۰۲ قانون مدنی به محض صحیح واقع شدن عقد نکاح، رابطه زوجیت بین طرفین ایجاد و حقوق و تکالیف زوجین از قبیل: مهر، نفقه، حسن برخورد و معاشرت و تمکین، در مقابل یکدیگر برقرار می شود.
قصد ما در این مقاله این است که پاسخ این پرسش که آیا در حال حاضر که زنان نیز در جامعه بطور مستقل و پا به پای مردان کار می کنند و برای خود درآمدی دارند که گاه از درآمد همسر خود بیشتر است، مستحق دریافت نفقه هستند؟ را بدهیم برای رسیدن به پاسخ این سوال بهتر است ابتدا مختصراً نفقه و شرایط تحقق آن را مورد بررسی قرار دهیم .
نفقه چیست؟
نفقه مطابق ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی و از لحاظ حقوقی عبارت است از تامین همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل: مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل، هزینههای درمانی، بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض. به عبارت دیگر کلیه مایحتاج زندگی زن طبق عرف و متناسب با شان وی، توسط مرد تحت عنوان نفقه باید تهیه شود. البته برخی هزینه ها همچون هزینه جراحی های زیبایی، کلاس های آموزشی که آنچنان ضروری نیستند از موضوع نفقه خارج است. ملاک میزان پرداخت نفقه نیز شان و وضعیت زندگی زن می باشد و ملائت و توانایی مرد و یا وضعیت خانواده پدری زن ملاک عمل برای تعیین میزان نفقه زن نیست.
ضمانت اجرای عدم پرداخت نفقه در قانون حمایت خانواده ذیل ماده ۵۳ عنوان شده است که هرگاه مرد علی رغم داشتن استطاعت مالی و فقدان شرایطی که زن را از نفقه محروم می کند (نشوز)، نفقه همسر خود را تادیه نکند، در صورت شکایت زن، به شش ماه تا دوسال حبس محکوم می شود
بر اساس عرف رایج و اشتباهی که در فرهنگ و کشور ما وجود دارد دائماً به دختران آموزش داده می شود که از زمان گفتن بله سر سفره عقد باید خانه داری کنند، آشپزی کنند، زاد و ولد کنند و بچه داری و شوهر داری کنند . و از هر طرف به آنها سفارش می شود که مبادا در انجام وظایف همسری کم بگذارند.
اما کمتر کسی پیدا می شود تا به پسر خود وظایف او را در زندگی مشرک و در خانواده گوشزد کند ؛کمتر کسی به او یادآوری می کند که حتی شیر دادن به فرزند وظیفه زن نیست چه رسد به پخت و پز و میهمانداری و تیمارداری و این زن است که می تواند در قبال انجام این مسایل از شوهر مطالبه وجه کند.
هستند مردانی که فکر می کنند وقتی خانواده با هجوم میهمانان از راه دور و نزدیک مواجه می شود این زن است که باید بشورد، بپزد و مثل مسئول یک کترینگ پذیرایی کند .
متاسفانه هستند مردانی که آنچنان بی ملاحظه اند که وقتی زن شاغل است و از سر کار بر می گردد به جای اینکه به او کمک کرده و بار وظایف را از شانه های وی سبک کنند ،بیشتر از او انتظار دارند که بدون احساس خستگی به تمام کار های منزل و خواسته های به جا و بی جای بچه ها و همسر پاسخ دهد و بی هیچ شرمی برای حقوق او نیز برنامه ریخته و از او می گیرند.
موسسه حقوقی حامد امیری با سابقه، تجربه و اطلاعاتی که در زمینه مسائل حقوقی دارد بطور حتم می تواند شمارا برای رسیدن به حقتان همراهی کند.
محاسبه نفقه زن شاغل
شرایط تعلق نفقه به زن
1. دایمی بودن عقد
طبق ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی در عقد دایم نفقه زوجه به عهده شوهر است. به عبارت دیگر مرد از زمان بله گفتن زن باید نفقه او را پرداخت کند. یعنی مرد در عقد موقت ملزم به پرداخت نفقه نیست مگر آنکه شرط کنند.
2. تمکین کامل زوجه
زوجه برای اینکه استحقاق گرفتن نفقه از شوهر خود را داشته باشد باید از شوهر خود تمکین نماید. تمکین به معنای انجام تکالیف زناشوئی همانند نیازهای شوهر و اجابت کردن خواستههای مشروع وی. یکی از مصادیق آن در قانون زندگی کردن زن در خانه شوهر است، به این معنا که زن برای دریافت نفقه باید در خانه شوهر زندگی کند مگر آن که انتخاب محل زندگی در زمان عقد به زن داده شده باشد. به علت اینکه در دوران عقد زن از مرد تمکین خاص نمیکند در این دوران نفقه به او تعلق نمی گیرد.
3. ناشزه نبودن زن
زنی که در خانه دائمی شوهر زندگی نکند، منزل را بدون گرفتن اجازه و رضایت شوهر ترک کند، بدرفتار باشد با همسر خود، از وظایف زناشویی پیروی نکند و یا شغلی برگزیند که با شئون اخلاقی مغایر باشد زن ناشزه نامیده می شود و در این صورت علاوه بر اینکه مرد از دادن نفقه معاف خواهد بود، می تواند از دادگاه تقاضای طلاق کرده و تجدید فراش نماید.
آیا زنان شاغل می توانند نفقه بگیرند؟
عده ای این تصور را دارند که اگر زنی شاغل است و به اصطلاح دستش در جیب خودش است دیگر نفقه به او تعلق نمی گیرد؛ درحالی که طبق ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی، در عقد دائم نفقه زن بر عهده شوهر است. این ماده به طور کل تمام زنان را مستحق نفقه دانسته و تفکیکی بین زن شاغل و زن خانه دار نگذاشته است.
واقعیت این است که زنان جامعه ما به دلیل مشکلات اقتصادی ، تحصیلات عالیه و یا احساس نیاز به مفید واقع شدن، به انجام مشاغلی بیرون از خانه روی می آورند و آنچه به عنوان دست مزد دریافت می کنند در کنار حقوق همسر برای منزل و فرزندان خود خرج می کنند علاوه بر این نیازهای شخصی خودشان را نیز برآورده می نمایند. که این خود کمتر کردن باری از عهده ی شوهر است. اما این باعث نمی شود مردی از دادن نفقه به همسر خود استنکاف کند به این دلیل که او شاغل است و یا زن را مجبور کند تمامی حقوقش را برای امور منزل خرج کند، این کاری غیر اخلاقی و در مواردی شاید ظالمانه به حساب آید. مگر اینکه خود زن و مرد در این مورد با یکدیگر توافق کرده و تقسیم وظایف کنند که از اتفاق امر پسندیده ایست.
میزان نفقه زن شاغل
همانطور که گفته شد در پرداخت نفقه به زن تفاوتی میان زنان شاغل و زنان غیر شاغل وجود ندارد. و تامین نیازهای وی از قبیل مسکن ، لباس، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خدمتکار در صورت عادت یا احتیاج بر عهده شوهر است
اما در نفقه فرزند چنین شرطی وجود ندارد؛ چون به فرزند تا زمانی نفقه پرداخت می شود که به سن قانونی برسد و صاحب مال کافی باشد و یا شاغل باشد و اگر مال کافی نداشت و شاغل نیز نبود نفقه به او پرداخت می شود در غیر این صورت پرداخت نفقه او بر پدر ضروری نیست.
ضمانت اجرای عدم پرداخت نفقه
.
.
.
برای مطالعه ادامه مطلب اینجا کلیک کنید.
- ۰۰/۰۴/۱۳