بانک مقالات حقوقی

در این وبلاگ به توضیح و تفسیر موارد قانون اسلامی می پردازیم ... پس با ما همراه باشید *_*

در این وبلاگ به توضیح و تفسیر موارد قانون اسلامی می پردازیم ... پس با ما همراه باشید *_*

بانک مقالات حقوقی

۲ مطلب در شهریور ۱۴۰۱ ثبت شده است

مهریه زن متوفی به چه کسانی میرسد؟

مرسوم است که در زمان عقد برای زن مهریه تعیین میکنند، یعنی مرد متعهد می شود در ازای عقد، مهریه ای به زن بدهد. به همین دلیل است که از لحظه ازدواج زن و مرد، مرد موظف است به درخواست زن، مهریه را به زن بپردازد و زن حق دارد هر زمان که بخواهد، مهریه خود را مطالبه کند. از این رو می بینیم که پرداخت مهریه یا صدق مانند دین یا بدهی به عهده مرد است و تنها با پرداخت مهریه یا دادن به زن، دیون یا بدهی مرد ساقط می شود.

در این رابطه سؤال مهمی مطرح می شود و آن اینکه آیا فوت زن موجب سلب مهریه می شود؟ پاسخ به این سوال مهم و ضروری است زیرا برخی معتقدند که اگر زن فوت کرده باشد مهریه او باطل است و به دلیل فوت او حق مهریه نیز از بین می رود و قابل مطالبه نیست و شوهر دیگر مسئولیتی در قبال میت ندارد و در حقیقت زن متوفی مهریه نخواهد داشت اگرچه این ایده درستی نیست. زیرا مهریه زن در صورت فوت ورثه قابل مطالبه است و در صورت فوت او باطل و ساقط نمی شود.

به همین مناسبت در این مقاله به بررسی تکلیف مهریه زوجه متوفی می پردازیم و به این سؤالات پاسخ می دهیم که آیا فوت زوجه موجب ساقط شدن مهریه می شود؟ مهریه زن متوفی به چه کسی تعلق می گیرد؟ مهریه زن متوفی چگونه محاسبه می شود؟

آیا فوت زوجه مهریه او را ساقط می کند؟

بر اساس قانون مدنی، پس از انعقاد عقد صحیح بین زن و مرد، حقوق و تکالیفی بر دوش آن دو نهاده می شود. یکی از مهمترین این حقوق و تکالیف «مهریه زوجه» است. زیرا زن پس از عقد، مالک قطعی مهریه می شود و هر زمان که بخواهد می تواند مهریه را مطالبه کند. ضمناً زوج نیز مکلف است در زمان مطالبه مهریه را به زوجه بپردازد.

بنابراین همانطور که ملاحظه می شود پرداخت مهریه مانند وظیفه یا بدهی مهم مرد است و او را مدیون همسرش می کند. مانند سایر بدهی ها؛ به عنوان وام از شخص دیگری. به گفته القاعده، این تکلیف یا بدهی تا زمانی به قوت خود باقی است که مرد مهریه زن را به طور کامل و مطابق خواسته زن نپردازد یا زن به دلیل همکاری با شوهر از دریافت مهریه خود امتناع ورزد یا به اصطلاح. ، نسبت به بذل مهریه اقدام می کند.

مهریه زوجه پس از فوت

از آنجایی که مهریه زن قبل از فوت خواسته یا حق مالی او بوده و شوهر ملزم به پرداخت آن بوده است، پس از فوت او نه تنها حق مهریه او ساقط نمی شود، بلکه در صورت اقتضای ورثه زوجه، زوج نیز مقید به پرداخت آن است. زیرا پس از فوت هر شخصی، حقوق مالی متوفی به ورثه او می رسد و بنابراین ورثه او حق دارند حقوق و حقوق مالی او را از طرف او مطالبه کنند و مهریه زوجه متوفی یکی از آنهاست.

همچنین لازم به ذکر است که حق مهریه زوجه متوفی فقط برای زوجه دائم محفوظ نیست. بنابراین اگر زنی با مردی با عقد موقت یا صیغه ازدواج کند و فوت کند، ورثه او همچنان می توانند مهریه او را مطالبه کنند.

مهریه زن فوت شده به چه کسانی میرسد؟

طبق قانون مدنی ارث زن و شوهر برقرار می شود که بر اساس آن در عقد دائم زن و شوهر از یکدیگر ارث می برند. یعنی اگر زنی با مردی ازدواج دائم کند و در حین عقد فوت کند، شوهرش از وارثان او محسوب می شود. اما با توجه به اینکه مرد نیز مکلف به پرداخت مهریه زن متوفی بوده و در عین حال از او نیز ارث می برد (صفات طلبکار و مدیون در یک نفر جمع می شود)، سهم الارث را کنار می گذاریم. از مهریه زن به مرد داده می شود و سایر وراث را بررسی می کنیم.

https://online-mag.ir/2022/08/to-whom-does-the-dowry-of-a-deceased-woman-go/

در صورت بچه دار شدن زن متوفی، فرزندان نیز وارث او محسوب می شوند و به همین دلیل می توانند مهریه مادر متوفی خود را مطالبه کنند و پدر یا ناپدری موظف است مهریه مادر را به آنها بدهد.

در صورتی که غیر از فرزند، زن متوفی دارای پدر و مادر زنده باشد، آنها نیز وارث زن محسوب می شوند و به همین دلیل می توانند مهریه دختر متوفی خود را مطالبه کنند و شوهر زن مسئول است. تا سهمی از جهیزیه دخترشان را به آنها بدهند.

نکته کلی و مهمی که در پاسخ به این سوال باید به آن اشاره کرد این است که مهریه زن متوفی که نزد ورثه می رود بر اساس قانون ارث بین ورثه تقسیم می شود. مثلاً اگر زن متوفی فرزند نداشته باشد، نصف دارایی او متعلق به شوهر و مابقی یک سوم آن سهم مادر و دو سوم آن سهم پدر خواهد بود.

 

هنگامی که پرونده ای علیه شخصی تشکیل می شود، از طرف دادگاه اخطاریه ای برای حضور در دادگاه صادر می شود. در صورتی که پیام توسط خود شخص دریافت نشود یا پیام را دریافت کند اما در دادگاه حاضر نشود، دادگاه در غیاب آن شخص حکم غیابی می کند. این تصمیم در مورد طلاق نیز اعمال می شود. در نتیجه سوال مهمی که برای اکثر زنان مطرح می شود این است که وقتی مرد در دادگاه حاضر نمی شود و حکم غیابی جدایی آنها از یکدیگر صادر می شود تکلیف مهریه در این نوع طلاق چه می شود؟ اگر این سوال در ذهن شما ایجاد شده ادامه این مقاله را دنبال کنید.

رای غیابی و طلاق غیابی چیست؟

قبل از پرداخت مهریه در طلاق غیابی، باید از ماهیت طلاق غیابی اطلاع داشته باشید. به طور کلی در چه شرایطی رای طلاق غیابی صادر می شود؟ قانون در چند بند به صراحت می گوید که شکایت باید از طرق مختلف به شاکی ابلاغ شود و او به دادگاه احضار شود. مواد 68، 69 ​​و 70 قانون آیین دادرسی مدنی، نحوه ارسال پیام به شاکی را تنظیم و موارد قانونی وی را مشخص می کند. صدور حکم غیبت و متعاقب آن پرداخت مهریه در طلاق غیابی دارای مراحلی است که باید به ترتیب طی شود.

 

توضیح این سه بند قانونی این است که شکایت و اخطاریه برای حضور در دادگاه به آدرس مشخص شده ارسال می شود و بدین ترتیب به دست شاکی می رسد. طبق این بندها، ابلاغ اخطاریه به اقوام خط اول و حتی ارسال به آدرس محل سکونت طبق مجوز دادگاه قانونی است. اما در صورتی که پس از طی این مراحل متهم یا شاکی در دادگاه حاضر نشود و اظهارنظر نکند، حکم به صورت غیابی و بدون حضور شخص صادر خواهد شد. در این گونه رسیدگی ها برای حکمی که در دادگاه صادر می شود، از عبارت «حکم غیابی» استفاده می شود. در صورتی که دادگاه در مورد طلاق باشد، حکم صادره را طلاق غیابی می گویند.

 

حقوق زن و مرد در طلاق غیابی چیست؟

پس از صدور حکم طلاق غیابی، طرف مقابل حداکثر 20 روز فرصت دارد تا به مسائلی مانند نفقه در طلاق غیابی رسیدگی و دادخواست تقدیم کند. گاهی تخلفاتی در طلاق و برگه های غیابی صورت گرفته است که به مردم این حق را می دهد که در آن 20 روز نسبت به رأی صادره اعتراض کنند. نکته قابل توجه دیگر این است که سایر حقوق زن و مرد از قبیل مهریه، نفقه، اجرت المثل، و ... نیز محفوظ است و طرف مقابل ملزم به پرداخت آن است.

 

توجه داشته باشید که دادگاه فقط در یک مورد حکم طلاق غیابی صادر می کند. در واقع کلیه حقوق طرف مقابل در حکم ذکر شده است و طلاق خواه نیز باید آنها را بپذیرد تا حکم غیبت صادر شود. بدون شک یکی از این حقوق، مهریه طلاق غیابی است که بر عهده زوجین است.

تکلیف مهریه در طلاق غیابی از سمت زوج، چه میشود؟

در صورتی که تقاضای طلاق غیابی توسط زوج به دادگاه ارائه شود، دادگاه در مورد طلاق تصمیم می گیرد. اما نکته ای در این شرایط وجود دارد با این توضیح که در رأی صادره کلیه حقوق زوجه لحاظ شده است. بنابراین زوجه می تواند بعد از طلاق غیابی از زوج مهریه بگیرد. ضمناً سایر حق و حقوق زن نیز در تصمیمی که در صورت مطالبه توسط زوجه پرداخت می شود لحاظ می شود.

تکلیف مهریه در طلاق غیابی از سمت زوجه، چه میشود؟

اما اگر طلاق غیابی توسط زوجه باشد تکلیف مهریه چه می شود؟ در این صورت و در صورت غایب زوجین، شرایط مهریه کمی پیچیده تر از حد معمول می شود. در چنین شرایطی با توجه به مفقودالاثر بودن زوج، نمی توان مستقیماً از او مهریه را مطالبه کرد. اما شرایطی فراهم شده است که زوجه بتواند در بانک یا سایر اموال شوهر تصرف کند و با رای دادگاه حق مهریه خود را دریافت کند. اگر زوجه صلاحیت کامل طلاق از طرف زوج را داشته باشد، طلاق صادر شده دیگر طلاق غیابی محسوب نمی شود و در زمره طلاق توافقی قرار می گیرد که در این صورت قوانین متفاوت خواهد بود. در این موارد قاضی با توجه به بندهای مندرج در وکالتنامه تصمیم مورد نظر را صادر می کند.

شرایط طلاق غیابی

پس از پرداختن به موضوع مهریه در طلاق غیابی، بد نیست بدانید شرایط اخذ این نوع طلاق چیست. در صورت عدم وجود طلاق از طرف زوج حکم عارضه ندارد و طبق حق قانونی او حکم طلاق صادر می شود. اما زوجه برای اثبات حق طلاق خود به دلایل و مدارک مختلفی نیاز دارد. زوج باید 4 سال غیبت کند تا زن بتواند درخواست طلاق غیابی کند. همچنین در صورت عدم پرداخت نفقه از سوی زوج به مدت 6 ماه یا بیشتر، زوجه می تواند چنین درخواستی را به دادگاه ارائه کند. موارد مندرج در عقد از جمله حق طلاق زوجه در این مورد نیز جاری است.