بانک مقالات حقوقی

در این وبلاگ به توضیح و تفسیر موارد قانون اسلامی می پردازیم ... پس با ما همراه باشید *_*

در این وبلاگ به توضیح و تفسیر موارد قانون اسلامی می پردازیم ... پس با ما همراه باشید *_*

بانک مقالات حقوقی

افراد محجور چه کسانی هستند؟

قانون آیین دادرسی مدنی برای افرادی که به دلیل ضعف قوای ذهنی (قدرت تشخیص مسائل اقتصادی) قادر به تشخیص منافع خود نیستند و در اصطلاح به آنها محجورین گفته میشود، راه حل هایی ابداع می کند. اولین قدم این است که برای این افراد حکم حجر صادر شود تا فرصت طلبان از سوء استفاده نکنند.

از سوی دیگر، قانون محدودیت هایی برای این افراد در نظر گرفته است تا حدی که حتی افراد بازداشت شده نیز حق مالکیت هیچ یک از اموال خود را نخواهند داشت. همانطور که گفته شد دلیل این امر جلوگیری از سوء استفاده احتمالی از محجورین است. طبق قانون، قاضی موظف است برای این افراد قیم تعیین کند; امین کسب و کار را در حالت ورشکستگی اداره می کند تا آسیبی به آن وارد نشود و مورد سوء استفاده قرار نگیرد. پس از تعیین قیم، تمام اموال و اموال محجورین در اختیار قیم خواهد بود و او باید اموال محجور را اداره کند. ولی حق تصرف در اموال خود را که منافی مصلحت است ندارد.

خصوصیات افراد محجور چیست؟

برای پاسخ به این سوال که افراد محجور چه کسانی هستند و چه خصوصیاتی دارند باید به گفته وکیل پایه یک دادگاه اصفهان توحه نمود: محجورین در قانون مدنی ایران به سه دسته تقسیم می شوند:

  • صغیر (کثیر صغیر) در فقه و شرع به شخصی اطلاق می شود که به سن بلوغ شرعی نرسیده باشد. این سن بلوغ برای پسران 15 سال و برای دختران 9 سال است. اما در قانون مدنی به افراد زیر 18 سال صغیر گفته می شود.
  • افراد غیررشید: که از نظر قانون توسعه نیافته اند، مالکیت اموال و حقوق مالی آنها عقلانی نیست. مثلاً ولخرج یا قمارباز باشید.
  • مجانین: افرادی هستند که فاقد قوه عقل و شعور است و دچار اختلال قوای ذهنی است و از اختلالات روانی رنج میبرد.

چگونه حجر را به ثابت کنیم؟

یکی از بهترین و سریع ترین راه ها برای اثبات حجر فرد، مراجعه به پزشکی قانونی و گرفتن گواهی پزشکی بر اساس حجر فرد است. این نامه به تایید قاضی رسیده و نیازی به بررسی ندارد و مراحل طولانی را طی می کند. یکی دیگر از راه های اثبات حجر، استفاده از شهادت شهود بر اساس مشاهدات آنها از اعمال بازداشت شدگان است که می تواند نشانه تایید حجر آنها باشد.

چگونه حکم حجر صادر کنیم؟

وکیل مجرب می گوید: پس از آگاهی دادستان از موضوع حجر و بررسی ادله، غایب به دادگاه فرستاده می شود و خود را معرفی می کند. قاضی همچنین بررسی های لازم را از وضعیت بازداشت شدگان انجام خواهد داد. و سپس حکم مربوطه صادر می شود. همچنین سایر افرادی که شاهد رجم آن شخص بوده اند می توانند با درخواست صدور حکم حجر توسط دستگاه های قضایی نسبت به صدور حکم سنگسار آن افراد اقدام و نسبت به سرپرستی آن افراد اقدام نمایند.

عواقب صدور حکم حجر چیست؟

همانطور که یک وکیل خوب در اصفهان می گوید: اگر حکم حجر صادر شود، عواقب آن حکم مشخص می شود که مشروط به انسجام و نظارت قانونی خواهد بود.

  •  ممنوعیت سلب آزادی برای دخالت در اموال وی و عدم پذیرش تأمین مالی برای بازداشت شدگان.
  • تعیین قیم برای بی خانمان برای اداره اموال او.
  • اموال شخص بازداشت شده فقط با تایید دادستان و ولی امر به نفع وی به فروش می رسد.

کدام دادگاه صلاحیت صدور حکم و تعیین قیم را دارد؟

دادگاه عمومی صلاحیت صدور حکم و تعیین قیم را دارد. مطابق بند 10 ماده واحده قانون خاص برخی از محاکم موضوع در اصل 21 قانون اساسی، تعیین قیم و قیم و عزل آنها با دادگاه خانواده است. همچنین در قانون حمایت خانواده مصوب 1392 مفاد قانونی تصویب شد که برای صدور حکم حجر، دادگاه خانواده صلاحیت کافی برای صدور حکم و همچنین نقض حکم حجر را خواهد داشت.

  • Sima Bina

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی