خروج زن متاهل ار کشور
اجازه خروج زن از کشور
اجازه خروج زن از کشور از مسائلی است که بسیار ذهن بانوان متأهل را درگیر خود می کند و عدهای نیز در این خصوص دچار مشکل شدهاند. حتما می دانید که یک خانم متأهل برای آن که بتواند گذرنامه یا پاسپورت دریافت کند باید از همسر خود اجازه داشته باشد. این محدودیت باعث شده است که مردان زیادی از آن سوءاستفاده کرده و بی دلیل موجهی زن را از خروج و دریافت گذرنامه منع کنند. بسیار پیش آمده است که زن و مردی با یکدیگر زندگی نمی کنند ولی مرد به منظور اذیت کردن زن، وی را طلاق نمی دهد و بدین طریق اجازه خروج نیز به او نمی دهد و زندگی زن را تحت الشعاع قرار می دهد.
زن ممکن است بنا بر دلایلی از جمله زندگی کردن اکثریت خانواده زن در خارج از کشور، یا لزوم مراجعه به مراکز درمانی خارجی که به توصیه پزشکان برای درمان وی یا فرزند و یا اعضا درجه یک خانواده او ضرورت دارد و یا انجام امور اداری یا تجاری بازرگانی و یا حتی مسابقات ورزشی قصد سفر به خارج از ایران را داشته باشد لکن شوهر وی با عنایت به قدرتی که قانون به او داده است اجازه خروج به او نداده و مشکلات زیادی را برای او ایجاد کند.
به همین منظور موسسه حقوقی حامد امیری در اصفهان این مقاله را تهیه نموده است تا این مسئله را بیشتر توضیح داده و مواردی همچون ” خروج زن بدون اجازه از کشور “و لغو اجازه خروج زن از کشور و شیوه اخذ اجازه را بررسی کند. پس برای آگاهی از این موارد خواندن این مقاله را از دست ندهید و نظرات خود را در این خصوص در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.
خروج زن از کشور
حکم خروج زن از کشور بدون اجازه شوهر
وکیل امور حقوقی بیان داشت بر اساس ماده ۱۸ قانون گذرنامه، برای زنان متأهل صدور گذرنامه منوط به اجازه همسر است؛ به موجب این ماده:« برای اشخاص زیر با رعایت شرایط مندرج در این ماده گذرنامه صادر میشود:
۱٫ اشخاصی که کمتر از ۱۸ سال تمام دارند و کسانی که تحت ولایت و یا قیمومیت میباشند با اجازه کتبی ولی یا قیم آنان.
۲٫ مشمولین وظیفه عمومی با اجازه کتبی اداره وظیفه عمومی.
۳٫ زنان شوهردار و لو کمتر از ۱۸ سال تمام با موافقت کتبی شوهر و در موارد اضطراری اجازه دادستان شهرستان محل درخواست گذرنامه که مکلف است نظر خود را اعم از قبول درخواست یا رد آن حداکثر ظرف سه روز اعلام دارد کافی است.زنانی که با شوهر خود مقیم خارج هستند و زنانی که با مرد خارجی ازدواج کردند و به تابعیت ایرانی باقی ماندهاند از شرط این بند مستثنی میباشند.»
البته به گفته وکیل دادگستری با این که اجازه خروج زن از کشور در دست شوهر وی است ولی راهکارهایی وجود دارد که زن بتواند بدون اخذ اجاره از همسر خود، از کشور خارج شود.
وی بیان می دارد از جمله مواردی که زن این امکان را دارد که بدون گرفتن اجازه از همسر از کشور خارج شود انجام واجبات شرعی مثل سفر حج است و یا زمانی که ضرورتهای شغلی ایجاب کند زن از کشور خارج شود و یا انجام دادن صله رحم در حد معقول است. البته قابل بیان است که اگر یک زندگی بر محوریت درک احساسات متقابل شکل بگیرد و طرفین از هر لحاظ همراه و پشتیبان هم باشند هرگز چنین مشکلاتی ایجاد نمی شود.
راه دیگری که زنان می توانند به وسیلهی آن بدون اخذ اجازه از همسر از کشور خارج شوند این است که به هنگام عقد نکاح اجازه خروج از کشور را در قالب یکی از شروط ضمن عقد قرار دهند. البته لازم به ذکر است که پس از جاری شدن عقد نکاح نیز می توان این اذن را در سندی جداگانه به صورت یک وکالت بلاعزل دریافت کنند.
طبق بند ۳ ماده مذکور زن می تواند در صورتی که مورد اضطراری وجود دارد بی اجازه از همسر و با اجازه دادستان از کشور خارج شود. و علاوه بر آن زنانی نیز که به همراه همسر خود در خارج از ایران سکونت دارند و یا خانم هایی که همسر خارجی دارند و تابعیت ایرانی خود را حفظ نمودهاند، هم این امکان را دارند که بدون اجازه از همسر خود از کشور خارج شوند و شوهر آنها در این زمینه نمی تواند ممانعتی ایجاد کند.
شیوهی اخذ اجازه خروج از کشور
طبق آنچه که کمی پیشتر بیان نمودیم یکی از راه های اخذ اجازه خروج از کشور برای زن به صورت دائمی این است که آن را در ضمن عقد نکاح شرط کند و یا بعد از آن یک وکالت بلاعزل بگیرد. به عبارت دیگر زمانی که خانمی شرط اجازه خروج از کشور را ضمن عقد شرط می کند در حقیقت یک وکالت برای امضای اسنادی که جهت صدور و تمدید گذرنامه لازم است و هم اجازه برای خروج مکرر از کشور را دریافت می کند.
اما به گفته وکیل خوب در اصفهان مطمئنترین راه برای دریافت این وکالت و اجازه این است که به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نموده و در آن جا به صورت رسمی سند وکالت را تنظیم کنید.
نکات اخذ اجازه خروج زن از کشور
• بر اساس ماده ۱۸ قانون صدور گذرنامه، دختران مجردی که زیر ۱۸ سال سن دارند برای خروج از کشور احتیاج به اجازه ولی قهری یعنی همان پدر و جد پدری دارند.
• زمانی که دختری ازدواج کند، دیگر اجازه خروج از کشور بر عهده همسر وی است، حتی اگر بالاتر از ۱۸ سال سن داشته باشد.
• در صوتی که خانمی پیش از آن که ازدواج کند گذرنامه دریافت کرده باشد و آن گذرنامه هنوز اعتبار داشته باشد، تا زمان اعتبار آن گذرنامه نیازی به اخذ اجازه برای خروج از همسر خود ندارد، ولیکن در صورت انقضای اعتبار آن گذرنامه برای تمدید آن به اجازه همسرش احتیاج خواهد داشت.
• دریافت وکالت برای خروج از کشور تنها از طریق تنظیم وکالتنامه رسمی در دفاتر اسناد رسمی امکان دارد.
.
.
.
برای مطالعه ادامه مطلب کلیک کنید:
https://hamedamiri.com/%d8%ae%d8%b1%d9%88%d8%ac-%d8%b2%d9%86-%d8%a7%d8%b2-%da%a9%d8%b4%d9%88%d8%b1/
- ۰۰/۰۳/۲۵